ЗВАНИЧНИ ДОКУМЕНТ БиХ: Војска Србије је без премца у региону!

ZVANIČNI DOKUMENT BiH: Vojska Srbije je bez premca u regionu!

12 decembra 2019

Prema zvaničnim podacima, BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora poseduju naoružanje ispod limita propisanih Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja.

Te podatke dobila je poslanica Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija, kada je zatražila od Ministarstva odbrane BiH da joj dostavi konkretne informacije koje se odnose na regionalnu ravnotežu u naoružavanju, piše „Kliks“.Kako se navodi, u zvaničnom dokumentu piše da je limit za posedovanje borbenih tenkova, bez obzira na njihovo stanje ili ispravnost, BiH i Hrvatskoj 410, Crnoj Gori 77, a Srbiji 948, a realno stanje je da OSBiH poseduju 325 borbenih tenkova, Hrvatska 232, Srbija 464, dok Crna Gora ne poseduje tenkove.

Limiti za naoružanje u većini kategorija su gotovo podjednaki za BiH i Hrvatsku, Crnoj Gori su najmanji, dok su najveći Srbiji.

Dodaje se i da je Srbija u periodu od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine uvela u upotrebu jedan borbeni avion MiG-29 za potrebe Oružanih snaga, a koji se do sada vodio kao sredstvo za istraživanje i razvoj, tako da se ukupan broj sredstava nije menjao i trenutno poseduje 10 borbenih aviona MiG-29.

U navedenom periodu Srbija je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za 25 komada tipa T-55, artiljerije za pet komada (VBR 128mm M-63 PLAMEN), a Ministarstvo odbrane BiH navodi da su ova sredstva izvezena.

U kategoriji borbene avijacije Srbija trenutno u upotrebi u Oružanim snagama poseduje 81 borbeni avion, što iznosi 56,64 odsto dozvoljenog limita. Kada se radi o Hrvatskoj, ona od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine nije uvodila u upotrebu sredstva ograničena Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja, i u tom periodu je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za deset komada tipa T-55.

Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da se na osnovu razmenjenih godišnjih informacija, inspekcijskih izveštaja i obaveštanja zemalja-potpisnica Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (BiH, Hrvatska, Srbija, a naknadno i Crna Gora) može zaključiti da sve države-članice poseduju naoružanje ispod limita propisanih sporazumom, te da nije bilo njegovog kršenja.

„Međutim, pitanje modernizacije sredstava i opreme je u direktnoj zavisnosti od izdavanja budžetskih sredstava za te namene, kao i od drugih izvora za zamenu sredstava i opreme, poput donacije, sa potrebnim ulaganjima u dodatni remont ili bez njih“, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milos says:

    Sve je to dzaba kad vojska nije srpska vec kolaboracionisticka sa NATO.Vrhovni komandant je covek kojem su u mladosti usta bila puna rata i Srpstva pa ga nigde nije bilo 1999.Uz to je atlantista i globalista.Ministar odbrane je takodje covek kog nigde nije bilo 1999. a cak nije ni sluzio vojni rok kad je on bio obaveza.O uslovima rada u VS, NATO spratu u Generalstabu, eksploataciji robova, tj. "vojnika" da ne govorim.Dzaba VS 1000 tenkova i 500 aviona kad ne bi prstom mrdnula da sutra ponovo krene pogrom na Kosovu.Reagovala bi saopstenjima,povecanjem borbene gotovosti i vodanjem vojske od Kraljeva do Raske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *