ЗВАНИЧНИК АМЕРИКЕ ШОКИРАО БОШЊАКЕ: Република Српска има…

ZVANIČNIK AMERIKE ŠOKIRAO BOŠNJAKE: Republika Srpska ima…

1 septembra 2018

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer potvrdio je snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH u razgovoru s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma.Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.

U delu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD za BiH podjednako važan.

“Kao predstavnik Republike Srpske u Savetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao deo BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu” rekao je Crnadak.

Na sastanku je bilo reči i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, na kojoj je nasledio Hojta Brajana Jia, saopćeno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

(Fena)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pikt says:

    Diplomatski, podmuklo. A ne iskreno u oči, kao Hojt.

  2. Belgrade says:

    Ministar razroki i ministar Meeeeektic po nalogu Bakira izetbegov ica i njegovih mentora razaraju Republiku Srpsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *