ZVANIČNIK EU: Postavljamo tenkove na granici, rat sa Rusijom je neminovan

ZVANIČNIK EU: Postavljamo tenkove na granici, rat sa Rusijom je neminovan

30 novembra 2014

vndfj4389gfh-600x400Nakon što je globalno finansijsko tržište pomislilo da se u Ukrajini „tresla gora, a rodio miš“, izgleda da događaji ponovo ubrzano eskaliraju.

Potpredsednik Evropskog parlamenta, Sarijus-Volski upozorio je da „pritisak Rusije na Ukrajinu raste“ i da je „rat neminovan“, na šta je ukrajinski predsednik Porošenko brzo odgovorio, prilično zloslutno, da ih „treći svetski rat ne plaši“, napominjući da Ukrajina treba da dobije članstvo u NATO-u. Na kraju je NATO potvrdio da planira da postavi tenkove u istočnoj Evropi.

Ukrajinski predsednik Porošenko, pored toga što je izjavio da Ukrajinu ne plaši treći svetski rat, rekao je i da Ukrajina mora da ispuni uslove za priključivanje NATO-u, ali i da se ukrajinski uvede kao jedini zvanični jezik u Ukrajini.

Međutim, kako Al-Jazeera izveštava, vrhovni vojni komandant NATO-a je „veoma zabrinut“ vojskom u aneksiranom regionu Krim koja bi mogla da se iskoristi kao baza za napadanje čitavog crnomorskog regiona:

Komentari generala SAD Filipa Bridlova u sredu pojavili su se nakon što se Kijev uplašio da će proruski pobunjenici pokušati da zauzmu još zemlje u istočnoj Ukrajini kako bi uspostavili kopnenu vezu sa Krimom, koji je Rusija pripojila u martu.

„Veoma smo zabrinuti zbog militarizacije Krima“, rekao je Bridlov, sastajući se sa ukrajinskim političkim i vojnim liderima u Kijevu.

„Kapaciteti koji se uspostavljaju u Krimu sposobni su da vrše uticaj na čitav region Crnog mora“, rekao je on, naglašavajući dotok krstarećih projektila i PVO raketa.

Ruski ministar odbrane rekao je u sredu da je 14 vojnih aviona postavljeno u Krim kao deo eskadrile od 30 aviona koji će biti stacionirani na poluostrvu.

Takođe u sredu, OSCE misiju za specijalni monitoring (SMM) u istočnoj Ukrajini napali su ručnim protivtenkovskim granatama i oružjem protiv aviona.

„Ovi pucnjevi su izgleda došli sa teritorije koju kontrolišu separatisti“, rekao je Stejt department SAD u izjavi u četvrtak.

„Bilo kakvi napadi ili pretnje OSCE kontrolorima ili opremi su neprihvatljivi. Pozivamo sve strane da se suzdržavaju od bilo kakvih akcija koje mogu ugroziti bezbednost OSCE misije u Ukrajini“.

Ovo, dakle, objašnjava odluku NATO-a da postavi tenkove, ali i ruski odgovor:

„SAD guraju Ukrajinu u ambis građanskog rata koji je već odneo na hiljade života“, rekao je ruski zamenik ministra odbrane, Anatolij Antonov azijskim kolegama u četvrtak.

„Američke i NATO vojne snage približavaju se granici Rusije, a SAD su intenzivirale svoju aktivnost u bivšim sovjetskim republikama“, rekao je on na inauguralnom sastanku Dijaloga odbrambenih šefova južnih i jugoistočnih nacija u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Čini se da je situacija sve samo ne suzdržana…

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rade Bukarar says:

    pai vremeje da se vidi ko je ko

  2. teodor says:

    Debilima ogadio lagodan i udoban život pa hoće da se vrate u kameno doba!

  3. Ilija Kolev Radoviš says:

    Vrvot na pogrešnata gradba na sistemot, e vojnite. Porano se smetaše deka socijalističkiot blok e zakana, meѓutoa bidejki beše socijalistički toj beše amortizacija na kapitalizmot, a ne zakana. Toa e taka bidejki socijalizamot kako sistem stvaraše kusok na ponuda, a kapitalizamot stvara višok na ponuda. Toa vsušnost značeše ublažuvanje na sostojbata so višokot na ponudata. So propaѓanjeto na socijalizamot, i prifaќanje na kapitalizam, ublažuvanjeto go nema, i socijalističkiot blok počna da sozdava višok na ponuada i ete ti se stigna do nadminuvanje na granicata na izdržlivosta na sozdadeniot višok na ponuda, taka što rešenieto se bara vo rastvaranje na pogolema vojna. Sega vojnata ne se pravi pomegu sistemi, tuku vnatre vo sistemot, pomeѓu samite kapitalisti, koj na koj da mu ja uništi ponudata za da ja vnese negovata. Vo kolku ne se svati greškata na sistemot, čoveštvoto e staveno na golem ispit, ili toa ili propast na čoveštvoto. Toa mi beše jasno i knigata što ja izdadov zvanični go nosi naslovot "Spas na čoveštvoto" /trudot- kako kapital/.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *