ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО! 14. земља повукла признање Косова

ZVANIČNO POTVRĐENO! 14. zemlja povukla priznanje Kosova

27 jula 2019

Dačić je u programu RTS pokazao zvaničnu notu koju je dobio iz te zemlje s obaveštenjem o povlačenju priznanja.

Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svog stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

„Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunrodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno“, rekao je Dačić.

„CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN“, rekao je ministar.Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Još 3 povlačenja i ostvariće tu polovinu, pod uslovom da ne bude novih priznanja. Nakon preciziranja/povlačenja od strane Centralnoafričke Republike sada trenutno ima 99 država članica UN koje priznaju Kosovo. Ukupno 193 suverene države su članice UN. Polovina od tog broja je 96 ili 97.

 2. Gardista says:

  116-14=100 Bravo jos 3 drzave da priznaju i eto nama 50

  • Miraš says:

   Pretpostavljam da ste hteli da napišete "još tri države da POVUKU svoje ranije prznanje", ne baksuzirajte. Od tih 116 nisu priznate države tj. nisu članice UN Republika Kina (Tajvan), Kukova Ostrva, Nijue, Severni Kipar...

   • Gardista says:

    U pravu ste, ali paradoksa radi sam namerno napisao nebulozu jer je sam tekst takav...nejasan

 3. Slobodanka says:

  Razlog za paniku "velikog bratstva" Fašington-Brisel-Priština su ova povlačenja priznanja i neulazak Prištine u Interpol i druge medjunarodne organizacije. Kako će VELIKA krnja Srbija ući u NATO, ako se udaljava od priznanja Kosova? Bez priznanja Kosova od strane Srbije NATO ne može da se proširi na krnju Srbiju, dakle nema zaokruženja NATO-a na celom z. Balkanu. Pojačaće pritiske na zvanični Beograd, a to znači da će povećati pretnje našem stanovništvu na KIM. I već vidimo da se to podudara sa najnovijim upozorenjem američke ambasade o mogućim terorističkim aktivnostima na Kosovu. Oni režirali i oni upozoravaju, "milina". Ali to otvara ozbljno pitanje kako vrši svoju dužnost KFOR - bezbednosna misija UN, kako KFOR obezbedjuje mir na tkzv. Kosovu. Već punih 20 godina bratski KFOR je prisutan na njima bratskom tkzv. Kosovu, nemoguće je da ne mogu da drže pod kontrolom svoju malu i milu braću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *