ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО – Велики поклон Србији од братске Русије и Путина!

ZVANIČNO POTVRĐENO – Veliki poklon Srbiji od bratske Rusije i Putina!

31 avgusta 2016

Vladimir-Putin-Hram-Svetog-Save-720

Od bratske Rusije dobijamo na poklon oslikavanje kupole hrama Svetog Save, što će ostati kao večni rusko-srpski pečat, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom svečanosti, u zgradi Predsedništva, na kojoj je potpisan ugovor o donaciji kao i sporazum o zajedničkoj delatnosti.

Nikolić je, koji je predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama Svetog Save, je naglasio da je ruska pomoć došla kao „kiša kad je najpotrebnije” i nije ničim uslovljena već je hrišćanska, pravoslavna, bratska.

Prema rečima Nikolića, svako ko ima bilo kakvu sumnju, kad su teška i burna vremena, može da dođe u hram, pogleda u kupolu i nađe sponu koja će večito spajati ruski i srpski narod, koji, podsetio je, imaju duboke istorijske, sveukupne odnose.

Bez obzira što neki probaju da nas razdvoje neće uspeti, jer nas vezuju naši odnosi iz prošlosti koji se još više cementiraju zajedničkim radom na hramu Svetog Save, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, napominjući da su Rusi i Srbi dva bratska naroda.

 

Patrijarh Irinej je rekao da će mozaik biti uzgrađen u duhu pavoslavlja – Vizantije, Rusije i naše tradicije, i hram će predstavljati lepotu celog pravoslavlja, svojim stilom, ikonama i mozaikom.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je rekao kako se nada da će oslikavanje ogromne kupole biti uspešno završeno do kraja iduće godine, precizirajući da ih je ruska kompanija Gaspromnjeft sponzorisala sa četiri miliona evra kao i da radovi na tako veličanstvenoj građevini moraju da budu na najvišem nivou.

Mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza moskovske Patrijaršije, je naglasio da će ruski narod uvek pomagati srpski, naglasivši da su veze dva naroda potvrđene krvlju njihovih vojnika i imaju veliku budućnost.

Mitropolit Ilarion je podsetio da se SPC zatražila pomoć od Ruske pravoslavne crkve posle čega se patrijarh Kiril obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je potvrdio učešće Rusije u projektu.

Zamenik gerelnog direktora Gaspromnjefta Aleksandar Dibelj je zahvalio na mogućnosti da ta kompanije učestvuje u tako značajnom poduhvatu, podsetivši da je ona jedan od najvećih investitora u Srbiji, ali i da pomaže kroz razna učešća razvoj cele ovdašnje zajednice.

Rukovodilasc Federalne agencije Ruske Federacije Rušotrudničestvo Ljubov Glebova je ocenila da je gradnja hrama Svetog Save važna za Srbiju, Rusiju ali i celu Evropu.

Kako je saopšteno, potpisivanjem Ugovora o donaciji i Sporazuma o zajedničkoj delatnosti ozvaničava se početak radova na unutrašnjoj dekoraciji Hrama tehnikom mozaika.

Ugovor o donaciji su potpisali Drušvo za podizanje Hrama, Gaspromnjeft i Međunarodna javna organizacija Moskovski međunarodni Fond za pružanje pomoći UNESKU, nakon čega je potipisan i Sporazum o zajedničkoj delatnosti, kretivnoj saradnji između Društva i Fonda.

Nikolić, Irinej, Čepurin obišli Hram Svetog Save 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i predsednik Odeljenja spoljnih crkovnih veza Moskovske Patrijaršije Ilarion obišli su danas Hram Svetog Save, gde su upoznati sa dosadašnjim, ali i budućim radovima u hramu na Vračaru.

Predsednik Srbije, patrijarh i predstavnici donatora dočekani su crkvenim zvonima, a na ulazu u hram pozdravili su ih sveštenici Hrama Svetog Save koje je predvodio vladika toplički Arsenije, uz pogaču i so koju su im poslužila deca u narodnoj nošnji.

Njih je kroz hram proveo protojerej hrama Vojislav Milovanović koji rekao je da je danas istorijski dan u gradnji Hrama Svetog Save koja traje više od 120 godina.

“Mislim da je ovo jedan od ključnih i najznačajnijih trenutaka“, rekao je Milovanović dodajući da se vidi šta je sve urađeno u građevinsko i građevinsko zanatskom smislu.

On je, međutim, istakao da je faza radova koja predstoji, unutrašnje ukrašavanje hrama, jedna od najznačajnih faza uvek u gradnji hramova pa tako i ovog.

“Unutrašnje ukrašavanje hrama stvara molitveni ambijent koji svaka crkva i ovaj hram i treba da ispuni. Samim tim radovima očekujemo da se stvori molitveni ambijent i da hram ima svoju punu svrhu i smisao“, rekao je Milovanović.

U delegaciji koja je posetila hram bili su i predstavnici Gasperomnjefta, Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, ambasador Rusije u Srbiji Aleskandar Čepurin, vladika Amfilohije…

U Predsedništvu je ranije danas potpisan ugovor o donaciji, čime će zvanično otpočeti radovi na unutršnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Kako je rečeno na potpisivanju, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine.

(Politika)

KOMENTARI28 komentara

 1. test says:

  Odlicno. A sada jedno 2 x S-300 (nemora cak ni S-400) i nekoliko avioncica i balistickih raketa pa da bude 'full package'.

 2. micky says:

  Nikolicu jedi govna. Suti dzibronja. Nista ne govori o rusima. Obesi se dzukelo.

 3. Cp6a says:

  Prelepa vest. Iskreno, sumnjao sam da će to da se desi. Ne zbog braće Rusa, nego zbog ovih naših, jer znam kad je u jednom momentu, pre otprilike godinu dana, Dramoser rekao da oslikavanje možemo i sami da uradimo. Liči mi da je time ispunjavao nečije naređenje da nikako ne sme da se dozvoli da se Rusi ovde pokažu u lepom svetlu. Zamišljam kako će braća Rusi da urade, onako večičanstveno kako samo oni to znaju, i kako će posle toga svako dete što dođe na ekskurziju, svaki rođak u posetu, vernik, posetilac, da gleda u tu lepotu i da se divi. I kako će svako da se seti čiji je to poklon. I kako će zbog toga, od sad pa do kraja sveta, taj poklon da kida živce i remeti miran san onim zapadnim monstrumima i ubicama.

  • G.D says:

   da se to srusiti lepo i sravniti sa zemljom smrdonije kad iz Kroacije lansiraju par raketica i pretvore vam taj posrani hram u gomilu kamenja! Hahaha

 4. dejan says:

  to je fin znak medutim licno su me rusi razocarali kod sirije saveznike treba branit a ne mogu izgleda

 5. kalimero says:

  E, sad ce ruske freske da nas brane od americke avijacije. Gde odose onolike rakete i Migovi? Da nisu u podrumu Gospodina Lazanskog?

 6. Bajurina says:

  Hahahahahah kupola na poklon, pa bolje da sam vam ja poklonio koju kozu, imali bi vise koristi , malo jaretine a malo ih guzite hahahahahahahha

  • milovan says:

   @bajurina,BITANGO RAZGUZENA!!!SIBE U STENARU.

 7. tinman19 says:

  Kakva glupost, rusi oslikavaju kupolu hrama Svetog Save???? Pa zar srbi ni to ne znaju??? Oslikati kupolu na svom najsvetijem hramu??? Pa srbi su stvarno smeće od naroda, ako nemaju vrhunske akademike da naprave ovaj posao nego im to moraju za debele pare raditi ruski plaćenici. Ovo je najniže dno na koje srbi padaju, ništa neće Putin napraviti besplatno srbima niti bilo kome drugome. Kakva sramota za srbe!!! Ovo sasvim sigurno neće remetiti miran san i kidati živce nikakvim zapadnim monstrumima, nego će samo još više pojačati optužbe da su srbi nesposoban, jadan narod koji skupo plaća rusima potpuno promašene usluge. Srbija nakon ovoga zaista ima crnu budućnost. Ovo je dovođenje ruske dominacije na mala vrata, a rusi nisu nikada napravili ništa dobro u državama koje su okupirali. Srbija ne zaslužuje ovakvu sramotu. Srbija će napredovati jedino ako se okrene sebi i svojim kapacitetima i resursima, da pokaže tim zapadnim monstrumima da može brinuti o sebi.

  • Marko says:

   lepo je rekao gospodin Milanovic- vi ste saka jada,nesposobna govna,pickice kukavicke, a jos ste i genocidni koljaci! Poturicke gnjide!

   • Nebojsa says:

    Marko Ako si pametan ko Milanovic. Nema ti kraja.

 8. kalimero says:

  He, he, Srbi ne veruju sebi, oni uvek veruju strancima. Sada je to Putin, sutra ko zna ko. Bolestan narod, duboko. Kad shvate da jedna srpska koza vise vredi od Putina i Brisela zajedno, a jedno stablo sljive vise od Monetarnog fonda, nesto ce se desiti. A dotle, trunimo zajedno.

 9. kalimero says:

  O jadna Rusijo, na sta si spala: https://www.youtube.com/watch?v=trk-3XYXRsI

 10. Cp6a says:

  Ha ha ha ha... Koliko rusoždera na proruskom sajtu!!! Polako dećki, ćuvajte si živce, jer ionako svojim brabonjanjem niš' ovde ne možete da uradite.

 11. Serbon says:

  J*bem te rusijo, j*bem te ja, SRBIJA je moja domovina!!!

 12. kalimero says:

  Nisam rusožder, ali sam razočaran što Rusi ne rade ništa za svoje u Ukrajini niti išta za nas Srbe. Daj bože da se varam i da vidimo konačno neku pomoć, ali sam izgubio nadu.

  • Serbon says:

   Hehe, e moj ti. Pomoćiće ti kao i 1915, kad nas je Austro-Ugarska pregazila; Pomoćiće ti kao i 1945, kad su ušli u Srbiju i ubijali ljude, ubijali decu, starce, silovali žene; Pomoćiće ti kao i 1999, kad su nam uveli sankcije i dozvolili da nas NATO bombarduje. Ne daj Bože da te Rus brani i Kinez hrani. "Ne veruj Rusima, ni kad darove donose".

   • Lajla says:

    Serbon,sada kad si se isro bezi pod kamen.

 13. Marko says:

  ostavite vi tu nadu i spremite se da budete pokrsteni kao pravi krscani i vraceni u pravu krscansku vjeru otpadnici!

  • Serbon says:

   Pređi ti u islam, uzvikni "aloha snackbar" i raznesi se u ime alaha i pedofila muhameda, najpametnije ti je.

  • Lajla says:

   A ti Marrko, patis od stokholmskog sindroma sto te ti tvoji svecenici vise hebu vise ih volis.Idi leci se jer ces krepat a stiku.

 14. kalimero says:

  Hvala ne treba, ti koji misle da je samo njihova vera jedina prava su ljudožderi čovečanstva. Ima ih u svim religijama. Nego, znaš li ti Marko koja je tvoja religija bila pre nego što si se pokrstio? Bio si srpski paganin, a sada si postao polu-Semita, niko i ništa. Umesto da pokrštavaš druge, gledaj da se vratiš svome poreklu i tradiciji. Od Srbina Semita ne biva, makar bio i hrišćanin.

 15. SORAB says:

  OVAJ TVOJ PAPAC RITUALNO KOLJE PO CERNU, PRADEDA TI JE VEROVATNO PRODAO VERU ZA VEČERU JER NIJE BIO SPOSOBAN DA PREHRANI PORODICU PA JE PRITRČAO SATANISTIMA U ZAGRLJAJ..A KAKO MOGU DA VIDIM..TI SI PRAVLJEN U DUPE KAD TI GOVNA IZLAZE IZ USTA

 16. test says:

  hrvatski neandertalac !! Idi na svoje u-portale gde su ovakvi komentari "normalni". Samo primitivac moze da misli kao ti (u stvari si na nivou amebe, potrazi u recniku)

 17. PETAR KRALJ says:

  Tako je. Brale. Medju našim slikarima iz Srpske Akademije nauka i umetnosti nema sposobnog mazala. Ruska mazala su takodje za smejanje.

  • Lajla says:

   PEAR KRALJ,pa kada sve znas uzmi pemzl i materijal pa slikaj ti,konjino.Ne radi se tu tko ce slikati,vec koliko to kosta.Verovatno nisi svoj stan krecio 20g.Smradu prljavi.

 18. tinman19 says:

  Lajla, auuu, što se ti ljutiš!!! Prava srpska posla, mrziš svakoga tko misli drugačije od tebe. Zašto misliš da srpski akademici ne bi bili sposobni oslikati hram Svetog Save?? Nego će to napraviti ruski legionari za debele pare!! Nemoj misliti da je besplatno, srbi će to masno platiti rusima. Rusi ne rade besplatno ništa nikome. A srpski akademici bi to napravili bolje i sa srcem i ponosom. Ali ne, čudne spodobe poput tebe vole strance sto puta više nego svoje ljude i strancima bi prodali dušu samo da svoje upropaste.

 19. Sandzak je BiH says:

  Treba da joj dodaju minarete! Rusi ce da je iscrtaju kojekakvim mnogobozackim glupostima, a UAE i KSA ce da dodaju minarete kao "tacka na i" u projektu "beograd se na islam (pre)vodi"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *