Звечан: Култура и живот су овде

Zvečan: Kultura i život su ovde

13 novembra 2016

14-kim-smrdljiva-bajka_620x0

POD sloganom „Ovde!“ kulturni život građana sa severa KiM, od večeras do nedelje uveče, obogatiće Drugi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival. U sali Doma kulture Zvečan biće prikazano 18 filmskih ostvarnja iz Srbije i sveta.

Publiku je pozdravila i ekipa bioskopskog hita „Jesen samuraja“ predvođena rediteljem Danilom Bećkovićem. Ostvarenje u kojem glavne uloge igraju Petar Strugar, Hristina Popović, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, pojačani velikim imenima kao što su Nikola Kojo, Vesna Trivalić i Katarina Žutić, prikazano je odmah posle ceremonije svečanog otvaranja.

Takmičarski deo festivala čini presek aktuelne srpske produkcije, a od odabranih šest naslova, na osnovu glasova publike biće proglašeno i najbolje ostvarenje. Uz „Jesen samuraja“, za titulu najboljeg domaćeg dela na Drugom Kosovo i Metohija međunarodnom filmskom festivalu, nadmetaće se i „Smrdljiva bajka“ reditelja Miroslava Momčilovića, „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića, „Pored mene“ Stevana Filipovića, „Vlažnost“ Nikole Ljuce i „Panama“ Pavla Vučkovića.

Poseban deo revijalnog programa namenjen je najmlađoj publici, koju će obradovati atraktivna selekcija sinhronizovanih crtanih filmova, a skoro svi su rađeni u 3D tehnologiji. Reč je o svetskim hitovima, poput filmova „Alvin i veverice: Velika avantura“, „Snupi i Čarli Braun: Film o klinjama“, „Ko se boji vuka još“, „Ledeno doba: Velik i udar“, „Kung-fu panda 3“, „Hrabri vitez Trenk“ i „Trolovi“. Novi svet fantazije Tima Bartona u filmu „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ publika u Zvečanu upoznaće takođe u 3D tehnologiji.

 

Od stranih filmova na programu festivala je i komedija „Genijalci“, u kojoj igraju Kristen Vig, Oven Vilson, Zek Galifianakis, kao i ostvarenje „Devet života“ sa Kevinom Spejsijem, Dženifer Garner i Kristoferom Vokenom u glavnim ulogama. Tu su i dva odlična akciona filma – superherojski „Maks Stil“ i „Pakao na horizontu“ sa Markom Valbergom i Kejt Hadson.

Festival, kako kažu organizatori, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu, tu je da podseti na univerzalne vrednosti, prvenstveno na principe zajedništva, ravnopravnosti i solidarnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvanja kulture na Kosovu i Metohiji, kao ključnog segmenta jednog društva.

PRISTUPAČNE CENE ULAZNICA

Drugi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održaće se u organizaciji Evropskog kulturnog foruma, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Cene ulaznica su popularne – 100, odnosno 150 dinara za projekcije u 3D tehnologiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *