Zvezdan Jovanović na suđenju pitao Čedu Jovanovića da li je naručio ubistvo Šljuke

Zvezdan Jovanović na suđenju pitao Čedu Jovanovića da li je naručio ubistvo Šljuke

23 septembra 2013

103622– Ovaj dan je moj.

Ovim rečima je nekadašnji pripadnik JSO, pomoćnik komandanta za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, počeo višečasovno ispitivanje lidera LDP Čedomira Jovanovića o događajima koji su prethodili, kako tvrdi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, oružanoj pobuni „crvenih beretki“, polovinom novembra 2001. godine.

Predsednik LDP je rekao da je oružana pobuna JSO bila uvod u destabilizaciju države, te je dovela do atentata na premijera 2003.

Zvezdan Jovanović, koji je odbio da iznese odbranu na početku procesa, a ćutao tokom suđenja za ubistvo premijera Đinđića u kom je osuđen da je ispalio smrotnosni hitac, u ponedeljak nije štedeo svog prezimenjaka. Većinu pitanja izvlačio je iz svedočenja svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija na osnovu kojih su i donete pravnosnažne presude.

– Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi je u postupku pred ovim sudom izjavio da vam je po Čumetovom nalogu dao pištolj i 1.000 maraka – rekao je Zvezdan Jovanović.

– Dajte malo bolje – odgovorio mu je Čedomir Jovanović.

Predsednik veća Vladimir Vučinić skrenuo je optuženom pažnju na to da ne pravi komparaciju u predmetima.

– Da li je tačno da ste od Dušana Spasojevića naručili ubistvo Šljuke? – ponovo se pripadnik bivše JSO pozvao na svedočenje zaštićenog svedoka, nastojeći da ospori kredibilitet svedoka tužilaštva.

– Nikad u životu sa Dušanom Spasojevićem nisam vodio razgovore mimo ovih o kojima sam ovde govorio. Ne znam kakva bi moja žrtva mogao da bude taj Šljukić – odgovorio je lider LDP.

Optuženog Jovanovića je zanimalo i da li je tačno da mu je zaštićeni svedok Ljubiša Buha Čume nudio pomoć u reketiranju Dragoljuba Markovića za 150.000 evra, na šta je lider LDP odgovorio da nije. Isti odgovor ponovio je i kada ga je prezimenjak upitao da li je tačno da je Bagziju dao oružje zaplenjeno iz policijske stanice Stari grad.

– U istrazi ste na 230. strani rekli da se vaša funkcija šefa odborničke grupe odnosila i na to da koordinirate između ministarstava i Vlade – pitao je otuženi Jovanović.

– S obzirom na to da tada u sistematizaciji državne administracije nije postojalo mesto za odnose sa ubicama, onda smo bili prinuđeni da tako radimo – odgovorio mu je ironično svedok Jovanović.

– Da li je tačno da je hapšenje braće Banović bila politička odluka? – nastavio je optuženi Jovanović.

– Naravno da je ta odluka doneta politički, a ne u MUP – odgovorio je lider LDP.

Pripadnika rasformirane JSO interesovalo je i da li je Jovanović znao da je tadašnji Savezni ustavni sud (SUS), samo dva dana pre hapšenja braće Banović, proglasio izručenje nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića Hagu protivustavnim. Svedok je odgovorio da je SUS „druga strana batine koja je sprečavala transformaciju Srbije“.

Jovanović je ispričao i da je na jednom od sastanaka sa funkcionerima MUP stekao utisak da komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri „nije nelojalan“, ali je potpuno nesposoban da kontroliše sve što se događalo“.

REAGOVAO I LEGIJA

Već na početku Jovanovićevog svedočenja, prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, koji takođe nije izneo odbranu, zatražio je reč. Prigovorio je da zamenik specijalnog tužioca Dimitrije Popić postavlja sugestivna pitanja.

– Ako mu postavlja pitanja, ne mora da kaže šta je bila tema sastanka i ostalo, već da ga pita šta se desilo – rekao je Legija, a odmah mu se pridružio i advokat Gradimir Nalić, koji brani Miću Petrarkovića.

– Evo, Legija me preduhitrio – ustao je Nalić.

– Tužilac sve vreme podseća svedoka.

Isprovociran, odreagovao je i tužilac:

– Ja zaista smatram da postavljam pitanja u krugu dozvoljenog. Ništa ne dodajem i ne izmišljam.

Na kraju, sudija Vladimir Vučinić ipak je upozorio tužioca da citira stranicu na kojoj je otkucana izjava na koju se poziva.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *