„Zvezdane staze“ i „Partizanska eskadrila“ isti film?!

„Zvezdane staze“ i „Partizanska eskadrila“ isti film?!

20 septembra 2013

Ratovi z protiv Partizanske eKada se malo zagrebe površina, nije samo reč o holivudskom začetniku priče o „sili“ i kultnom partizanskom filmu stare Jugoslavije. Slični su i brojni likovi, najpre Luk Skajvoker i Dalibor, kao i Dart Vejder i Klauberg. „Zvezdani ratovi: Nova nada“ i „Partizanska eskadrila“… to je isti film?!

Na prvi pogled, ostvarenja Zvezdani ratovi i Partizanska eskadrila nemaju mnogo zajedničkog. Jedno je holivudski začetnik priče o „sili“, a drugo kultni film jugoslovenske kinematografije.

Međutim, na internet stranici Skelter helter pojavila se zanimljiva analiza u kojoj se dokazuje da sličnosti i te kako ima!

Priče, kada se malo zagrebe površina, veoma liče, slični su i brojni likovi, najpre Luk Skajvoker i Dalibor, kao i Dart Vejder i Klauberg.

„Kada sam bio dete, moja dva omiljena filma bila su Zvezdani ratovi i Partizanska eskadrila. Trebalo mi je više decenija da shvatim da sam gledao isti film!“, započinje svoje objašnjenje autor i ističe da je sve počelo kada je posle 30 godina ponovo pogledao Eskadrilu.

„U međuvremenu, svet je postao mnogo složeniji, stari idoli su pali, došlo je do digitalizacije kinematografije, ali i dalje, film je zadržao taj stari miris i mogao sam oživeti stara vremena.“

Iznenada, nastavlja autor priču o svom otkrovenju, shvatio je da dva spomenuta filma imaju više toga zajedničkog od činjenice da su privukla pažnju jugoslovenske dece koja su odrastala tokom osamdesetih.

Ostvarenje Zvezdani ratovi: Nova nada (1977) prati priču mladića koji se pridružuje pobunjenicima u borbi protiv zle galaktičke imperije. Naučivši džedajske veštine postaje pilot. Sa saborcima uništava Zvezdu smrti.

S druge strane, Partizanska eskadrila (1979) prati mladića koji postaje deo prve partizanske eskadrile u borbi protiv zlog Trećeg rajha.

Kada je savladao pilotske veštine, zajedno sa svojim drugovima uništava važan deo neprijateljske infrastrukture.

Tu lista podudarnosti tek počinje…

(RTS)Filmovi, foto 2

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *